2015. június 24., szerda

Soha többé tejet, sajtot?

Természtesen nem kell minden szabályt kőbevésni, csak meg kell fogadni néhány hasznos tanácsot.

A tejet és egyéb tejtermékeket nem kell kizárni az életünkből örökre. Azonban a tejes kávé maradjon tejes kávé és ne legyen kávés tej, főleg ha nem egyet, hanem többet is fogyasztunk belőle naponta!

Az újságok írnak cikkeket, melyben klinikailag igazolták, és orvosok véleményezték, kikutatták, felfedezték, hogy a mai tejcukrot az emberek nagyrésze nem tudja lebontani. Magyarországon ez kb. 30%-ra igaz. A cikk szerint Dél-Európában 70%, ázsiai, afrikai országokban 90%. A kínaiak egyáltalán nem is isznak állati eredetű tejet. 

A laktózérzékenység nem egyenlő a tejfehérje allergiával. A laktózérzékenység esetében tejcukor lebontási problémáról beszélünk, a tejfehérje allergiánál pedig az immunrendszernek a tej proteinjére adott rendellenes immunválaszáról. 

A tejtermékek között is különbségek vannak, más-más a laktóz tartalma. Az emberi tejnek a legnagyobb.

A vaj készítésnél különválasztják a tej zsírtartalmát a víztartalmától, és mivel a laktóz vízben oldódik, ezért a vajban kevés található belőle. 

A joghurt is az ehető kategtóiába kerül, mert elkészítése során laktázt is termelnek, így nem okoz tüneteket. Ide sorolom azokat a tejfölöket és jégkrémeket, melyeket a joghurthoz hasonlóan készítenek. Sajnos a túró is tartalmaz laktózt, így abból a laktózmentest javaslom.

A sajtok közül  a magas zsírtartalmú tartalmaz kevesebb laktózt, sőt amit hosszú ideig érlelnek, abban a laktózn szinte elenyésző mennyiségű, így ezeket könnyebben emésztjük.

A laktóz olyan termékekben is megtalálható, melyek nem kifejezetten tejtermék kategóriába sorolhatók, ilyen például a virsli, felvágottak, kenyér, húsleveskockák, müzli, chips, fogyókúrás porok. Minden,aminek a leírásában megtalálható a tejsavópor, tejpor, tejszín, író, írópor.

Amennyiben sikerül lemondanunk a tejről és a magasabb laktóztartalmú tejtermékekről, virslikről, felvágottakról, stb., akkor még néhány felesleges kilónktól is hamarabb meg tudunk szabadulni.

Mivel helyettesítsünk?

A növényi tejek nagyon finomak, a kávét jól ízesítik. Nekem a cukrozatlan mandulatej és a kókusztej a kedvencem. A szója tejjel nem tudtam megbarátkozni, talán mert nincs íze.


KÓKUSZTEJ HÁZILAG
Kókusztej házilag
20 dkg kókuszreszelék, lehetőleg bio boltban vásárolt, ami nincs kezelve
kétszer annyi víz, mint a kókuszreszelék
méz, fahéj, vanília ízlés szerint, de nem kötelező
Kétféleképpen készíthetjük, áztatással és főzéssel. Az áztatás azért jobb, mert azt ott hagyhatod, míg a főzésnél ott kell állnod, a másik előnye, hogy a vitaminok benne maradnak, ami manapság nem mellékes.
Áztatáskor a kókuszreszeléket forró vízzel leöntjük, és minimum 1 órán keresztül állni hagyjuk, egész éjszakára szoktam otthagyni. Ezután turmixgépben vagy botmixerben turmixoljuk (kb. 5 percig magasfokozaton), majd gézlapon, vagy a cseh peluson keresztül leszűrjük,  kinyomkodjuk. A hűtőben 3-4 napig eláll. Az elkészült kókusztej, zsírszegény lesz! 
Azoknak, akik az utolsó 3 kilójuktól szeretnének megszabadulni, mindenképpen egy tej- és laktózmentes diétát javaslok. 

Természetesen, nem kell örökre lemondani utána a tejtermékekről. Ha elértük a célunkat, akkor fokozatosan - korlátokat szabva magunknak - visszatérhetünk a sajtok, joghurtok ízvilágába. Törekedjünk a mértékletességre!



Végül: én megeszem-e?
Sajtot, joghurtot nem, vagy nagyon ritkán eszem.
Vajat, margarint egyáltalán nem eszem.
Túrót egyre ritkábban, megszoktam egy szálkásítás alatt, hogy nem ettem.
Cottag Cheese-t eszem, erről nem mondok le! 
Tejsavó por (protein shake) - marhafehérje proteint, vagy zérós protein iszom, melyek nem tartalmaznak laktózt, zsírt és szénhidrátot. 
Kávém: pici mandula- vagy kókusztejjel, ha nincs akkor inkább üresen eritrittel, vagy steviával édesítve.


További hasznos információkért lájkold facebookoldamat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...