2017. október 16., hétfő

Inzulinrezisztencia és kezelése

 


Az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség „előszobájának” nevezik. Hazánkban több százezer nőt érint ez a probléma.


Hogy te is megértsd, most nagyon egyszerűen próbálom elmagyarázni!


Ahhoz, hogy a tested működni tudjon, különböző tápanyagokat alakít át cukorrá és biztosítja az energiát. Ez nem azt jelenti eddig, hogy egyél cukrot, hogy legyen energiád, hanem, ha olyan tápanyagokat eszel, melyeket a tested megfelelően át tud alakítani cukorrá, akkor lesz energiád. Az elfogyasztott táplálék átalakulása után a vér szállítja tovább minden szervünkhöz. Az, hogy ezek az energiát szolgáltató cukrot a sejtjeinkhez eljussanak, inzulinra van szükségünk. Az inzulin egy hormon, melyet a hasnyálmirigy termel.


Mondjuk, hogy a mozdony a szerveink, aminek a működéséhez energia szükséges. A szén, ami az energiát biztosítja, az a cukor. Aki pedig a szenet a mozdonyba lapátolja, az nem más, mint az inzulin.


 


cukor


 


Az egészséges szervezet optimálisan használja a hormonokat, vagyis ha nincs cukor, amit be kell juttatni a szervekbe, akkor nem termel inzulint, pihen a hasnyálmirigy. Amikor a sejtek receptorai lezárnak, mert „jóllaktak” vagy valamilyen táplálkozási, hormonális zavar történik, akkor nem veszik fel a cukrot, vagy csak egy részét képesek felvenni. Szegény hasnyálmirigy ezt úgy érti, hogy még több, még több inzulin kell, hátha majd az bejuttatja a szervekbe a cukrot. (vonat esete). Ezért dolgozik keményen, és több inzulint termel – hiába. A vérben bent marad a cukor, ezért magas marad a vércukor szint és ezzel együtt magas az inzulin szint is, hiszen az csak termelődik, de semmi nem történik vele. A magas vércukor roncsolja a szöveteket, a magas inzulin szint pedig néhány szerv kóros működését idézi elő.


Ez az állapot az inzulinrezisztencia – amikor bizonyos sejtek inzulinfüggő cukorfelvétele lecsökken.


Ha ez hosszú időn keresztül fennmarad, nem kezeljük, nem figyelünk oda az étkezésünkre, stresszkezelésünkre, akkor cukorbetegséghez vezet, ugyanis előbb-utóbb a hasnyálmirigy kifárad és megszűnik inzulint termelni. Ekkor pedig inzulin pótlásra van szükség.


pcos tünetekVan egy másik következmény is, ami a nőket értinti igazán. Ugyanis az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy vannak inzulinnak ellenálló szervek, de vannak olyan szervek is, amelyek megszenvedik a fokozott inzulintermelődést. Ezen szervek egyike a petefészek.


Az inzulinrezisztens nők az anyagcsere egyensúlyának felborulása miatt hasi típusú elhízást tapasztalnak magukon. A petefészek működésének zavara a menstruáció kimaradásával, rendszertelenségével jár. Kezeletlen inzulinrezisztencia meddőséget okoz, vagy nehezített teherbeesést, hiszen a tüszőrepedés nem történik meg. Fokozott szőrnövekedés, bőrproblémák szintén jelei az inzulinrezisztenciának. Ezek a jelek a PCOS-re utalnak.




A probléma pontos előfordulását azért is nehéz meghatározni, mert az inzulinrezisztenciát jellemzően csak akkor fedezik föl az orvosok, amikor már a probléma jellegzetes tünetei is megjelennek. Ez pedig akkor történik meg, amikor a nőgyógyász vagy az endokrinológus – főképp menstruációs zavar, meddőség, petefészekciszták, szőrösödés, túlsúly vagy depresszió miatt – elkezd rá gyanakodni. Az IR egyébként inkább a nőket érinti, akiknél túlsúly esetén már fiatal felnőttkorban is megjelenhet ez a probléma. Gyakori az is, hogy az inzulinrezisztenciát a családalapítás időszakában kezdenek fedezik föl, és pusztán azért derül rá fény, mert a meddőség okát kutatva megmérik a vér inzulinszintjét is.




 


Tudom, most kéritek a megoldást!


A megelőzésben az életmódnak lehet komoly szerepe, és mivel a inzulinrezisztenciára való hajlam öröklődhet, a kockázati tényezőket különösen azoknak kell kerülniük, akiknél családon belül már előfordult 2-es típusú cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia. Ilyen esetben különösen fontos a tudatos életmód. Az életmód nem csak az evésedre vonatkozik, hanem a gondolkodásodra és a testmozgásodra is! Tehát célszerű kerülni a stresszt, illetve helyes önismerettel javítani a stressztűrőképességet. Ez azért fontos, mert az állandó feszültség közvetve növeli az inzulinrezisztenciát, más stresszhormonok fölszaporodás pedig még tovább növelheti a e probléma megjelenésének esélyét. Ugyanis, az kortizol előhormonja a progeszteron, mely gyors csökkenésbe kezd, amennyiben folyamatos stresszben élsz, így nagyobb esélyed van az ösztrogéndominanciára.


A rendszeres testmozgás akkor hatásos, ha az érintett alkatához illő, számára kedvelt mozgásforma, és szintén a saját alkatához igazított pulzusszámmal és ismétlésszámmal végzi heti több alkalommal.


1. Személyre szabott étrendi ajánlás


Anyukám cukor beteg az orvosa ezt mondta neki: “Diétázzon!” “Fogyjon le, utána jöjjön vissza!” “Hagyja ki a cukrokat, fehér lisztet!” “Szedjen le a netről egy 160g CH étrendet!” Sokan kapnak ehhez hasonló utasítást. Mindenki más és más, nem vagyunk egyformák! Igen, kérek étrendi ajánlást!


 személyre szabott csomagok


2. Személyre szabott mozgásforma


Ha olyan edzést végzel, amit utálsz, mert valaki azt mondta, hogy az jó, az neked nem biztos, hogy jó lesz. A stressztől, tehát a stresszt okozó edzéstől is romlik az inzulinrezisztencia. Olyat sportolj, amiben örömöd leled.


3. Nézz magadba!


Nagyon sok embernél az inzulinrezisztencia lelki okai akadályozzák a gyógyulást és ezek feldolgozása nyitja meg a gyógyulás kapuját. Keress fel kineziológust, terapeutát, jóga oktatót és kérd a segítségét.


spa


6. Alvásrendezés


Az alvászavar elhízást és egyéb betegségeket okoz. Lefekvés előtt 2 órával már ne a telefonodat nézegesd, ne számítógépezz, ha lehet, ne nézz TV-t, legyen félhomály a lakásban, hangolódjon a tested a pihenésre. Használj relaxációs illóolajokat (levendula) a szobában.


7. Kíméld a szerveidet


Olyan ételeket fogyassz, melyek rád lettek szabva. Hormondominanciádat feltérképezve meg tudjuk mondani, hogy melyek azok az élelmiszer csoportok, melyeket kerülj el az eredmény érdekében.


 


személyre szabott csomagok



8. Immunrendszer erősítése


Kerüld a felesleges adalékanyagokat, a tartósítószereket. Fogyassz személyre szabott táplálékkiegészítőket, vitaminokat. A D-vitamin K2 vitaminnal és Calciummal a legjobb kombináció. A magnéziumból a magnézium-citrátot keresd a patikában.


9. Vigyázz a beleidre


Puffadás, reflux. Zéró tolerancia a cukorra! Kerüld a glutént és a szóját, valamint a tejtermékeket! Ezek az élelmiszerek egy nyákos réteget képeznek a bélfaladon és ez okozhat emésztési problémákat.


10. Vitalitás


Hiába pihensz, egyre fáradtabb vagy, csak a koffein tart életben? Csökkentsd a kávé mennyiségét és a cél, hogy egyáltalán ne fogyaszd. A koffein feleslegesen stimulálja, fárasztja a pajzsmirigyedet és a mellékvesédet is.


 


Ha tetszett a cikkem, köszönöm, ha megosztod másokkal is! További hasznos információért kövess a Facebook oldalamon, vagy iratkozz fel hírleveleimre!


 


 


 


 



Inzulinrezisztencia és kezelése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...